Followers

Sunday, August 5, 2012

kedekut

 kenapa anak2 susah sgt nk bg duti kt  ibu bapa. ibu bpa kalau tau anak takda duit punya laaaa kalut. 
sampai ada yg sanggup bergadai.tapi anak2, bila dah keje bukan main eksyen. nk bagi 100 pun berkira. 
ya. aku tak keje lg. so bleh la kata macam2 kan. tp tak..insyAllah. aku bukan macam tu. 
senakal2 aku, bab ibu bapa tu priority aku. 

aku ingt lagi time abg2 aku belajar. dia slalu mintak duit. sebulan brape byk diaaa makan pun aku tak tau. 
sampai aku pikir masuk uni ni pakai duit byk..padahal time tu ptptn ada. dia mmg buat pinjaman pun. 
then tu buat aku pikir 14 kali utk masuk uni. time tu laa.. aku tau mek ayah aku bukan org berada. nak2 lagi time
 tu. then bila masuk u, aku bleh je hidup tanpa mintak duit kluarga. 1 sem dapat lebih kurang 2000++ je. 
tapi tetap cukupppp utk aku sampai habis sem. cuma naik bas balik kg tu paling byk duit ada RM50. biasanya 
Rm 30 mcm tu je. tp aku tetap pelik bila abg aku bleh habiskan duit pinjaman dalam masa sebulan lebih je. 
bukti nye lepas tu dia akan mintak. ohhhh. belanja awekkkkk ke?

skrg smua dh keje. nk bagi duit kt parents pun susahhhhhhhhhhhhhh? 
sendiri pikir laaaaaaaah abg2 oit. termasuk akak. kaklong tip top la. the best in the world. cer kalau aku call, ckp
xda duit. esok cnfrm dapat duit. tp cuba kalau call abg aku...perggh. ok. mek pesan " jgn mintak duit dgn dorang. 
selagi mek ada, ayah ada mintak je dgn ktorg".. see. betapa mek xnk ank2 dia susah. terasa seperti mempunyai 
abg yg tak berhati perut. bangang

ikhlas dari jauhhhhhhhhhhh dgn pernuh kemenyampahan.
bangang2 pun adik bradik aku jugak. xpaham bahasa pun adik bradik aku jugak.
moralnya jgn manjakan anak.
moralnya membebel lah depan anak...supaya anak tak lupa diri. jgn jd si tanggang. 

#p/s:  entri mengutuk keluarga.  
##p/s: keyboard basahhhh...:(

anak2 sedara aku, yg mana mak bapak dia slalu tlg aku time belajar, insyAllah..akan aku tolong balik. 
anak2 sedara aku, yg mana mak bapak dia berbakti kt mek ayah aku, insyAllah..akan aku tolong balik.
kalau kedekut dgn aku, mek n ayah, maka aku akan balas balik laaaa. insyAllah... 
kalau kita kedekut dgn parents, Allah pun kedekut dgn kita... 





2 comments:

  1. aku suka banget sama blognya..
    isi blog dan postinganya bagus, menarik dan bermanfaat sakali..:)
    jangan lupa untuk terus menulis menulis yaa..^_^

    oia salam kenal
    kalau berkenan silahkan mampir ke EPICENTRUM
    folloback juga ya buat nambah temen sesama blogger,,tukeran link juga boleh,,makasih..^_^

    ReplyDelete
  2. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    Bersabarlah dalam bertindak agar membuahkan hasil yang manis.,.
    ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

    ReplyDelete